ontwikkel een veerkrachtig geloof

De paradox van… Elevation Worship

Dit   gaat over:

Paradoxology’ is de intrigerende titel van het elfde album van de Amerikaanse aanbiddingsformatie Elevation Worship. Elevation Worship is actief als de worshipband van Elevation Church uit Charlotte North Carolina, maar hun liederen zijn inmiddels de hele wereld over gegaan. Zo werd hun bekende lied ‘Do It Again’ ook uitgevoerd door Michael W. Smith.

In 2018 verscheen het album ‘Hallelujah Here Below’, een album dat live werd opgenomen. Een paar dagen na de release van het album, vroeg voorganger Steven Furtick aan aanbiddingsleider Chris Brown wat de volgende stap zou zijn. “Ik wilde graag de studio ingaan, om een aantal liederen die we live hadden gezongen, opnieuw uit de vinden”, vertelt Chris. Het resultaat van dat proces is het album ‘Paradoxology’.

Omega project - Album cover

Het album begint met de ‘Doxology’ – een bekend gezang dat al eeuwen wordt gezongen ‘Praise God from whom all blessings flow’. Het wordt doxology is afkomstig van de Griekse woorden ‘doxologia’ (glorie) en logia (zeggen). Elevation Worship heeft het woord doxology gecombineerd met het woord ‘paradox’, schijnbare tegenstelling. In het nummer ‘Hallelujah Here Below (Paradoxology) zingen ze over het paradoxale karakter van aanbidding, de paradox van een perfecte, Heilige God die onze imperfecte aanbidding wil ontvangen.

Ze zingen erover: “We are an altar of broken stones / But You delight in the offering / You have the heavens to call Your home / But You abide in the song we sing” Chris Brown vertelt verder over de achtergrond van het nummer: “God vraagt niet om perfecte aanbidding. Ik kan niet bevatten wat hij ziet in onze disfunctionele levens. Hij heeft een enorm koor van engelen, die hem dag en nacht perfect de eer kunnen brengen. Toch kiest onze koning ervoor om te luisteren naar het geluid van de ‘halleluja’s’ die afkomstig zijn van gebroken, imperfecte, maar geredde mensen hier op aarde. We willen mensen uitnodigen om daar aan deel te nemen”.

tekst: Jan Willem Vink

Andere artikelen

Leestijd: 2 minuten

Met de Omega App krijg je elke maand een gevarieerde hoeveelheid materiaal dat jou helpt om een veerkrachtig geloof te ontwikkelen.

Meer van deze auteur

Ontvang een link naar de gratis cursus